BLOGI

Tein juuri viimeiset muutokset Kaupan huiput 2022 -tietopakettiin. Laskin, että aineistossa on yli 15 000 yksittäistä tietoa. Oleellista on kuitenkin kokonaiskuva ja sen perusteella tehtävät johtopäätökset.

Kauppalehti nosti tekemäni tietopaketin KAUPAN HUIPUT 2022 ykkösaiheeksi tiistaina 12.12. Aukeaman jutussa oli keskeisiä taulukoita ja raflaavia otsikoita: "S-ryhmä repii etumatkaa K-kauppoihin", "Urheilu- ja vaatekauppa ulkomaisissa käsissä" ja "K-kauppiaat haukkuvat S-korttia hyvästä syystä".

Korona mullisti kertaheitolla kaupan(kin) keväällä 2020. Se oli hurja koettelemus kaikille, josta kauppa kuitenkin selvisi mallikkaasti. Tänään julkaistu raporttimme KAUPAN HUIPUT 2022 paljastaa inhorealistisen tarkasti, ketkä korona nosti ja keitä se kaupan alalla kuritti. Tarkastelussa ovat mukana kaikki Suomessa toimivat ketjut ja kaupat, jotka...

Paalupaikalla

21.09.2022

Kaupan huiput oli kahden vuoden urakka. Tuskin koskaan ennen on kerätty niin suurta tietomäärää kaupasta yksien kansien väliin. Pengoin vanhoja arkistoja ja keräsin satoja tuoreita tilinpäätöksiä ja yhdessä Lasse Mitrosen, Kari Neilimon ja Hannu Kuuselan kanssa analysoimme niitä perusteellisesti.

Kelpo vuosi

08.06.2022

Kirjoitin Kehittyvä kauppa -lehden Kaupan tekijät erikosnumeroon katsauksen kaupan viime vuodesta, kuten olen 32 vuotta joka vuosi tehnyt. Lisäksi tein tilaston maailman suurimpien kauppaketjujen viime vuodesta. Molemmat jutut löytyvät alla olevista linkeistä.

Suomalaisessa kaupassa on riehunut hurja puhuri. Sadan suurimman ketjun listalla joka kolmas on vaihtunut kahden vuosikymmenen aikana. Kärjessä ovat ihan samat nimet kuin 20 vuotta sitten, mutta toimialojen sisällä on myllertänyt.

Kaupalla on monta ilmettä ja sitä voidaan tarkastella useista eri näkökulmista. Se on kiehtova ja kiinnostava erityisesti kauppayritysten liiketoiminnan näkökulmasta tarkasteltuna. Lisäksi se on lähellä jokaista suomalaista. Käymme keskimäärin kolme kertaa viikossa kaupassa ostamassa tarvitsemiamme tuotteita ja palveluita. Jokaisella suomalaisella...

Valmista tuli!

21.12.2021

Hip ja hei! KAUPAN HUIPUT lähti painoon ja ilmestyy 25.1.2022.

Kaupan luvut

03.09.2021

Iso oli urakka, mutta ihan kohta se on maalissa. Tässä kuussa ilmestyy KAUPAN LUVUT -tietopaketti ja alkuvuonna 2022 kirjamme KAUPAN HUIPUT.

Tavaratalokauppa on ollut ja on yhä toiminut näkyvä, lähestulkoon ikoninen osa kaupan toimialaa. Suomessa kaikki tuntevat Stockmannin, Sokos-tavaratalot ja muistavat vielä Anttila-tavaratalot. Lontoossa on Harrods, USAssa Bloomingdale ja Macy's, Berliinissä KaDeWe ja Kaufhof ja Pariisissa Galleries Lafayette.