Kaupan huiput 2022

Saatesanat

Kaupan huiput oli kunnianhimoinen kirjahanke. Halusimme – professorit Lasse Mitronen, Kari Neilimo, Hannu Kuusela ja minä - syväluodata, ketkä ovat onnistuneet suomalaisessa vähittäiskaupassa ja miksi.

Aloitimme selvittämällä faktat. Keräsimme tiedot kaikkien Suomessa toimivien kauppaketjujen ja vähittäiskaupan yrityksen liikevaihdoista, tuloksista, markkinaosuuksista ja niiden kehityksistä.

Analysoimme tiedot ja julkaisimme johtopäätökset kirjassamme Kaupan huiput – Kun hyvä ei riitä (Alma Talent 2022). Keräämämme tilastot olivat niin kiehtovia, että päätimme julkaista ne erillisessä KAUPAN LUVUT -tietopaketissa. Ainutlaatuinen tietopaketti sai innostuneen vastaanoton satojen kaupan ammattilaisten piirissä.

Tämä vuosikirja päivittää tuon tietopaketin tiedot ja paljastaa armottomasti, millaisia ovat olleet kaupan vuodet kirjan ilmestymisen jälkeen. Korona kohteli yrityksiä eri tavalla. Kirjan kaavioista lukijan on helppo havaita, miten eri ketjuille kävi.

Tämä KAUPAN HUIPUT 2022 keskittyy siis pariin viimeiseen vuoteen, mutta monilta ketjuilta on pitkä aikasarja, joka 1990-luvulta lähtien. Mukana on kaikki ketjut, joista tiedot on saatavilla ja yli tuhannen kauppayrityksen tiedot vuosilta 2021 ja 2022.

Aineisto on julkista, mutta hajallaan. Tässä kaikki on kerätty yhteen ja sivuilta saa helposti käsityksen meille kaikille tuttujen ketjujen menosta ja houkuttelee tutustumaan myös vähemmän tunnettuihin huippuketjuihin.

Kerätty aineisto käsittää yli 20 000 yksittäistä tietoa yli 4000:sta tilinpäätöksestä. Jos jokin tieto tuntuu väärältä, tarkista asia netistä ja ilmoita siitä info@kaupanhuiput.fi. Virheet ja tästä raportista puuttuvat tiedot kerrotaan kirjan kotisivulla www.kaupanhuiput.fi.

Tietopaketti on tarkoitettu vain omaan käyttöön. Yksittäisiä taulukoita saa jakaa, mutta koko paketin jakaminen edellyttää PRO-yrityslisenssin tilaamista, jolla pääsee myös lataamaan käyttöönsä tietopaketin tiedostomuodossa (Excel ja Word) sekä aikaisemmat tietopaketit.

Uskon, että jokainen löytää aineistosta yllättäviä yksityiskohtia, joiden avulla kuva vähittäiskaupasta tarkentuu. Toivon, että tämä tieto ei lisää tuskaa, vaan aitoa arvostusta kaupan huippuosaajia kohtaan.

22. marraskuuta 2023

Heikki Peltola