Saatesanat

Saatesanat

Käynnistimme keväällä 2020 kirjahankkeen, jossa halusimme selvittää, ketkä ovat onnistuneet vähittäiskaupassa ja miksi. Päätimme aloittaa selvittämällä faktat.

Heikki Peltola keräsi tietoja ketjujen liikevaihdoista ja tuloksista. Niitä löytyi monesta lähteestä: tilinpäätöksistä, ketjujen kotisivuilta, kirjoista ja lehdistä.

Päätimme julkaista tämän ainutlaatuisen aineiston kirjasta erillisenä tietopakettina kaikkien kaupasta kiinnostuneiden käyttöön. Esitämme tässä pelkät luvut, johtopäätösten aika tulee sitten kirjassa. Luvut eivät vielä kerro, mitä ja miksi jotakin on tapahtunut. Sitä pohdimme tulevassa kirjassamme Kaupan huiput.

Hankkeemme tarkoituksena oli aluksi tutkia ja esitellä lähinnä kaupan huippuja, kaikkien tuntemia ja hyvin menestyneitä ketjuja ja kauppoja. Tämä olisi kuitenkin ollut vain osatotuus. Huippuja on kaikenkokoisissa kaupoissa. Ja on toki niitäkin, joilla on olosuhteista tai omista toimista johtuen vaikeata. Siksi laajensimme tarkasteluamme myös pienempiin ja ei-huippuihin kauppoihin, koska niillä on merkittävä osa kokonaiskuvan kannalta.

Tässä tietopaketissa julkaisemamme tiedon tarkoituksena on piirtää mahdollisimman tarkka ja totuudenmukainen kuva vähittäiskaupasta. Tarkastelun ulkopuolelle jäävät tukkukauppa, huoltamot ja maatalouskauppa. Haluamme sekä informoida että innostaa kaupan ammattilaisia oppimaan hyviltä ja parhailta, jotka voi tästä aineistosta kätevästi löytää.

Päivitämme pakettia syksyn aikana kun uutta tietoa tulee tai tiedoissa paljastuu puutteita tai inhimillisiä virheitä. Lopullisen version toimitamme kaikille paketin tilanneille vuodenvaihteessa kun kaikki tiedot vuodesta 2020 ovat kasassa.

Tietopaketti on maksullinen, mutta paljon tietoa kaupan ketjuista löytyy vapaasti luettavissa osoitteessa www.kaupanhuiput.fi. Tässä julkaistut aikasarjat ja kauppakohtaiset tulostiedot ovat tarkoitettu vain niille, jotka haluavat helposti, nopeasti ja syvästi tutkia ja tietää faktoja kaupasta ja sen kehityksestä. Kirjassamme sitten kerromme, miten me kaupan kehityksen näemme.

Kauppa on hieno toimiala täynnä kiehtovia tarinoita ja ne ansaitsevat tulla kerrotuksi. Lukuja tutkimalla pääsee hyvään alkuun kurkistamaan maailmaan, joka on tärkeä osa jokaisen ihmisen arkea.

1. syyskuuta 2021

Lasse Mitronen         Kari Neilimo         Hannu Kuusela           Heikki Peltola