Saatesanat

Käynnistimme keväällä 2020 Kaupan huiput - kirjahankkeen.
Halusimme selvittää, ketkä ovat onnistuneet vähittäiskaupassa ja miksi.

Aloitimme selvittämällä faktat.

Heikki Peltola keräsi tietoja ketjujen liikevaihdoista ja tuloksista. Niitä löytyi monista lähteistä: tilinpäätöksistä, ketjujen kotisivuilta, tilastoista, kirjoista ja lehdistä. Halusimme selvittää kehityksen kulun keräämällä pitkän aikasarjan, monista ketjuista koko historian.

Tietoja on 150 ketjusta ja yli 900 kaupan yrityksestä!

Tämä ainutlaatuinen aineisto piirtää tarkan ja kiehtovan kartan kaupasta Suomessa. Koska moni kaupan ammattilainen pystyy hyötymään näistä tiedoista, päätimme julkaista tämän kirjasta erillisenä tietopakettina.

Hankkeemme tarkoituksena oli aluksi tutkia ja esitellä lähinnä kaupan huippuja, kaikkien tuntemia ja hyvin menestyneitä ketjuja ja kauppoja. Tämä olisi kuitenkin ollut vain osatotuus. Huippuja on kaikenkokoisissa kaupoissa. Siksi laajensimme tarkasteluamme myös pienempiin ja ei-huippuihin kauppoihin, koska niillä on merkittävä osa kokonaiskuvan kannalta.

Tarkastelun ulkopuolelle jäävät tukkukauppa, huoltamot, auto- ja maatalouskauppa.

Tässä julkaistut aikasarjat ja kauppakohtaiset tulostiedot ovat tarkoitettu niille, jotka haluavat helposti, nopeasti ja syvästi tutkia ja tietää faktoja kaupasta ja sen kehityksestä.

Kauppa on hieno toimiala täynnä kiehtovia tarinoita ja ne ansaitsevat tulla kerrotuksi. Lukuja tutkimalla pääsee hyvään alkuun kurkistamaan maailmaan, joka on tärkeä osa jokaisen ihmisen arkea. Kirjamme on matkaopas tuohon maailmaan.

27. joulukuuta 2021

Lasse Mitronen    Kari Neilimo      Hannu Kuusela       Heikki Peltola